Ljungbyhed flygshow 5 sept.





3 dagar 3 timmar och 34 Minuter kvar

 

Kom och fira Svenskt flyg 100 år - Ljungbyhed Flygshow blir en flyguppvisning av högsta klass!

Under hela året 2010 firas att flyget i Sverige fyller 100 år. Det finns tre goda anledningar att räkna 1910 som flygets födelseår i Sverige:

  • Carl Cederström, eller ”flygbaronen” som han kallades, kom att symbolisera flyget under de första åren. Cederström utbildades till pilot på Blériots flygskola i Frankrike, återvände till Sverige 1910 och fick här aviatördiplom nummer 1. Han populariserade flyget genom många flygningar i Sverige och Norge, och startade 1912 en flygskola på Malmen utanför Linköping. 1914 blev han chef för tillverkningen av flygplan hos Södertelge Werkstäder och därefter hos Nordisk Aviatik AB fram till 1918, då han omkom under en flygning till Finland.
  • I slutet av september 1910 anordnades den första ”flygveckan” på Gärdet i Stockholm. Där visade 16 konstruktörer upp olika flygplansidéer för allmänheten och flygningarna, som lockat tre tävlande piloter, blev en stor succé med närmare 50 000 åskådare. Cederström tävlade mot danskarna Svendsen och Thorup, och hemförde de flesta uppsatta priserna – flyget var nu på allvar introducerat i Sverige!
  • Den 16 oktober 1910 flög ingenjören Hjalmar Nyrop det första svenskbyggda flygplanet, hans eget Nyrop 1, på Ljungbyhed i Skåne.

Missa inte Ljungbyhed flygshow Söndagen den 5 September,
en upplevelse du kommer att minnas länge!

Läs och ladda ner programtidning,
klicka här!


Jag hade nöjet att få flyga med Bertil och ta mitt flyg cert 1991 för honom.
Trevligare och flyg kunningare människa har åtminstone jag aldrig träffat!
RIP



Tragisk Olycka

På lördagkvällen (2010-08-21) möttes vi av ett olyckligt och tragiskt besked. Vår pilot Bertil Gerhardt omkom i samband med landningen av Biltemas spitfire inför flygshowen i Tynset, Norge.

Bertil var en av Skandinaviens mest erfarna piloter med över 30 000 flygtimmar. Han har arbetat, del- och heltid, för Biltema i över 30 år.

Våra tankar går till Bertils fru, barn och barnbarn. Bertil kommer att bli djupt saknad av alla som haft glädjen att lära känna honom.


Skicka in dina kondoleanser här >>

Bertil Gerhardts Kondoleans Lista

 

 

 

 

 

 

 

 



Air Force Major (Rtd.) Inge Bertil Pontus Gerhardt
Active flying: Age 17 to 68
SwAF service: 39 years
SwAF frontline: SAAB J29 Tunnan, SAAB J35 Draken
Flown over 70 different aircrafts including the SAAB 39B Gripen supporting test pilot's training
31,400 Flight Hours

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0